Praising all day for what is and what was

Rupanya………..aku dah tak leh baca dah novel melayu (tiba-tiba rasa muak). Tadi, cemane ntah aku ter’click’ laman web penulisan2u (oh,yes! This is the website for those yang craving for hasil karya melayu). It was a great website and it is until now but I’m no longer feel intriguing with the context. Guess, I’m getting old (*sigh). Living young sure is a ni’mah. To those youngsters out there, cherish your teen life. Soon, it will no longer be yours. Nikmat tu akan dirasai bila kita dah hilang. Nikmatnya dapat makan hanya terasa bagi mereka yang kelaparan. Sebab tu Ust Pahrol Juoi kata,

Kita selalu ingat nak baca doa sebelum makan tapi selalu lupa nak baca doa selepas makan

Kita mudah nak ingat syukur bila susah, tapi susah nak ingat syukur bila senang. Padahal semua yang terbentang depan kita ini milik Allah. Sebab tu agaknya Allah tempelak kita dalam surah Ar-Rahman : “Dan nikmat Tuhan yang manakah ingin kamu dustakan?”

Sebab kita ni memang susah nak bersyukur (kita dalam konteks ni tuding satu jari kat orang lain tapi empat jari lagi kat diri sendiri). Celik mata yang pertama awal-awal pagi menguap dulu, mengeliat bagai, tengok jam dan fikir ‘macam sempat nak tidur lagi skit ni..’ dan semua tu tanpa ucapan ‘Alhamdulillah’ terlintas kat hati. Pergi Pak Lah (nama kedai makan yang dekat ngan kolej), mata bersinar-sinar tengok nasi lemak, roti canai, macaroni kari, kuih-kuih; pilih makanan kesukaan, bayar rm4 dan semua tu bermulalah dari saat enjin kereta di start sampailah ke ada upaya untuk tolak pintu kedai Pak Lah yang berat tu dan sampai ke saat mampu untuk bayar harga makanan, tak sekali pon ucap ‘Alhamdulillah’. Woha,hebat! Bagus sangat ler tuu…. (sarcastic monotone) Astaqfirullah.

Pernah diceritakan dalam satu tazkirah ni tentang bersyukur setiap masa (praising all day). Lebih kurang ceritanya, ada seorang alim ni setiap masa berzikir, bersolat dan mengabdikan diri kepada Allah. So, he thought that he was the most pious man ever. Tapi, diberitakan bahawa, ada orang yang lagi pious than him. So, he went down town to search for the man. He has no bad intention cumanya dia hendak belajar macam mana nak tambahkan lagi keimanan diri dia. Orang yang dikatakan lagi beriman ni, kerjanya seorang usahawan. Dia bukak kedai runcit. Jadi, sepanjang hari kerjanya tolong bungkuskan barang pelanggan, urus niaga dengan pelanggan, kira duit, angkat barang runcit yang baru sampai masuk ke store and basically what he did is what common business man did. So, the pious man ni menghampiri peniaga ni. Dia tanya “Awat orang kata hang lagi alim dari aku sedangkan aku tengok hang ni satu hari dok meralit ja buat kerja perniagaan kecuali waktu solat hang tutup kedai?” (conversation asal bukan dalam bahasa utara, harap maklum). So, peniaga ni pon minta pakcik alim ni bawakan satu bungkus barang niaga dia (katakan rempah cabai). Dia minta pakcik alim bawakan rempah cabai ni ke satu kawasan di hujung bandar. Jarak ke hujung bandar tu kalau nek unta sejam tapi kalau jalan kaki sejam setengah. Tapi, si peniaga ni minta barang bungkusannya di bawa ke hujung bandar dalam masa 53minit saja. Kata peniaga tu, “Kalau hang boleh bawak bungkusan ni pi hujung bandaq ni dalam masa 53 minit pahtu hang mai balik sini dalam masa 50 minit, aku akan habaq kat hang rahsia kekal alim beriman“.

So, this pious man rush to the end of town. It was crazy because he has to walk super fast and keeping track with the time. But, Alhamdulillah, he succeed. So, he went back to the businessman panting, “Huuh..huhh… la ni hang crita kat aku“. The  businessman asked one simple question, “Sepanjang hang gegas pi hujung bandaq ni, ada tak sekali hang ucap Alhamdulillah tak pon hang zikir apa-apa?” The pious man shock his head and said, “Tak dak“. And the business man explain, ” Sepanjang aku dok timbang beras ka, cabai ka, angkut kotak-kotak tu masuk dalam store, setiap masa tu aku tak pernah lupa kat Allah

Being a grateful person does not mean you abandon your life but being a grateful person means you dedicate every moment of your daily life to Allah 🙂

Wallahualam.

Advertisements